maandag 14 oktober 2013

DIY ; Tamme kastanjes poffen met Pluk.

Omdat het nu herfstvakantie is, bij ons in het Zuiden des lands,
wilde Pluk heel graag het bos in om tamme kastanjes te zoeken.
Je kan ze namelijk heerlijk poffen en er andere lekkere dingen mee maken.

Omdat wij het juist willen stimuleren dat kinderen erop uit gaan , laten we jullie zien hoe je kastanjes poft. Pluk legt het allemaal uit.


***

Als eerste trek je warme kleding aan die wel tegen een stootje kan.
Daarna ga je het bos in en zoek je naar de tamme kastanjes.
Het verschil tussen tamme kastanjes en wilde kastanjes 
( wilde kan je niet eten ! ) , zie je aan de schil al.
De schil van de tamme kastanje heeft heel veel stekels. 
Neem dus ook handschoenen mee , en een grote tas om ze in te doen.




Pluk heeft er al een aantal gevonden .







Pluk laat hier goed de schil zien en rechts op de foto zie je een schil met nog tamme kastanjes erin. Deze zijn te klein en kan je beter laten liggen voor de dieren die in het bos leven . Die hebben ook eten nodig in de winter .
De tamme kastanje die voor Pluk ligt is goed van grootte, 
dus die stopte hij in de tas.








Goed zoeken, want ze liggen vaak ook onder de bladeren verstopt.







Of in holletjes van de muizen ;)








Pluk vond er zelfs eentje bovenop een mooie paddenstoel.
Pas goed op dat je die niet aanraakt.
Paddenstoelen zijn heel kwetsbaar en het is zonde als je ze stuk maakt.







Pluk heeft er een heleboel gevonden en thuis gekomen hebben we ze meteen in de pan gelegd buiten. Het beste kan je tamme kastanjes buiten bewaren ,
op een plekje waar het droog is .  In een oud kistje wat je met droge bladeren gevuld hebt en daar doe je ze dan in. Zo kan je ze heel lang goed houden.







Maar wij wilden ze niet bewaren ;)
Dus gingen we ze poffen.

Als eerste zorg je ervoor dat je de kastanjes inkeept van boven.
Dat doe je met een scherp mesje ( waar de ouders bij zijn ! )







Zo ziet het er dan uit.
Dit is heel belangrijk, want keep je ze niet in, gaan ze ontploffen in de pan, en schieten ze alle kanten op.








Dan zorg je ervoor dat je een vuurtje maakt ( ook onder toezicht ! ) .
Dat kan in een barbecue, buitenkachel of zoals wij hebben , 
een speciale tamme kastanje pof pan.








Wij gebruiken afvalhout om het vuurtje van te maken.
Pluk vond het lekker warm bij het vuur.







Als het vuurtje goed brand,







Doe je de ingekeepte tamme kastanjes in de pan.
Ze zijn gaar als de inkeping uit elkaar gaat staan .







Zoals hier goed te zien is.








Haal ze voorzichtig uit de pan. Goed oppassen want ze zijn heel erg heet!
Dan pel je het schilletje eraf en kan je ze lekker opeten.
Gewoon naturel, maar het kan ook met wat poedersuiker of wat zout.
Net wat je lekker vind, probeer het gewoon uit.




Eet smakelijk!



Pluk en ik hopen dat we jullie hebben geĆÆnspireerd met deze DIY.


Trek er deze herfstvakantie dus fijn op uit.
Het bos is nu een hele mooie plek om te genieten, en zo maak je van een boswandeling een gezellig uitje wat niks kost. 
Met een warm hapje toe :D


Geniet van al het moois wat de natuur je te bieden heeft ,
herfstige groetjes, 

* Haakjuffie * en Pluk .